DoesSouf

Over DoesSouf

Wie is Soufiane Elazizi?

Soufiane Elazizi is een jongeman die op 18-jarige leeftijd te horen heeft gekregen dat hij de zeldzame ziekte SCA-type 2 heeft. De ziekte, welke de kleine hersenen en het centrale zenuwstelsel aantast, waar zijn vader, zusje en twee ooms aan zijn overleden. 

Soufiane is opgegroeid in Breda in de Walenburgstraat. Vanaf kleins af aan heeft Soufiane gezien wat de ziekte heeft gedaan met zijn familie, voornamelijk de effecten die het heeft gehad op zijn vader. Soufiane is opgegroeid in een multiculturele buurt met verschillende nationaliteiten en heeft vrienden in verschillende leeftijdscategorieën. Soufiane was niet altijd een makkelijke jongen en veel op straat te vinden. Hij was een boegbeeld in de buurt, waar iedereen hem kent. Soufiane werd bekend in de buurt en op school als de jongen die altijd klaar stond voor anderen. Naast familie is het geloof belangrijk voor hem en de fundering van zijn overtuigingen. Hij stelt zich nederig op en gelooft dat hij altijd mensen dient te helpen. 

In 2017 werkte Soufiane als vakkenvuller bij Albert Heijn Valkeniersplein in Breda. Tijdens het laden en lossen ging hij door zijn rug. Na een bezoek aan de huisarts en het ziekenhuis bleek dat hij lijdt aan de erfelijke ziekte SCA-type 2. Ondanks dat het leven niet altijd mee zit blijft Soufiane een brok aan energie en positiviteit met een enorme drang om door te gaan. Je zal hem niet snel betrappen op zelfmedelijden en deze levensinstelling inspireert. 

Stichting DoesSouf

 
 
 

In een kwetsbaar gesprek heeft Soufiane aangegeven nog één droom te hebben…. Nu zoveel mogelijk mensen die het moeilijk hebben te helpen. Met die gedachten is Stichting DoesSouf opgericht. De missie van DoesSouf is het verspreiden van klein geluk en een grote glimlach. DoesSouf wil zwakkeren (bijv. kinderen, ouderen of mensen die beperkt worden door ziektes) in de samenleving een duwtje in de rug geven.

De stichting handelt uit de volgende normen en waarden: positiviteit, doorzetten, anderen helpen, inspireren door daden. De stichting moedigt mensen en/of organisaties aan om liefde voor de medemens te verspreiden. Soufiane leeft voort in zijn stichting, ook als hij er niet meer is.

 

SCA-type 2

De volledige naam van de ziekte is spinocerebellaire ataxie type 2. Deze zeldzame en erfelijke ziekte verschrompelt de zenuwcellen in de kleine hersenen. De kleine hersenen sturen onder andere spieren, spraak en het evenwichtsorgaan aan. Het gevolg is dat deze spiergroepen moeilijk beheersbaar worden en op lange termijn zelfs uitvallen. Wanneer symptomen op jonge leeftijd (onder de 20 jaar) worden vastgesteld kan de ontwikkeling snel verlopen.